Bijdragen van Tom Mulder
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

Tramcolumn 33

Share |

De strenge winter van 62-63 (271009)
door Tom Mulder -
tommulder@amsterdamsetrams.nl

Hoewel ik mij de weerberichten van eind 1962 niet meer in detail herinner, weet ik nog wel, dat ik toen dacht ‘het zal wel meevallen’ met die winter. Dat dacht ik ook toen het op 30 december 1962 flink begon te sneeuwen. Nou, het viel helemaal niet mee en die winter werd steeds heviger.

Om zo’n echte sneeuwzondag fotografisch vast te leggen besloten mijn toenmalige tramvriend Karel Hoorn en ik op de fiets naar het eindpunt van lijn 13 in Slotermeer te gaan om wat foto‘s van trams in de sneeuw te maken. De sneeuw werd die zondagmiddag steeds heviger. We voelden ons langzamerhand op een Russische toendra. We keken onze ogen uit naar al die intense sneeuwval en al die besneeuwde trams die je door de felle sneeuw en wind op deze winterse zondag nauwelijks kon zien. En je kon echt geen hand voor ogen zien. Al snel ontstond op lijn 13 vertraging. De trage drie-assige stellen zullen een vertragende rol hebben gespeeld, dachten we. Maar de echte oorzaak liet zich na enkele minuten duidelijk zien. Op de Slotermeerlaan verscheen een GVB-tram, die ik nog nooit in de Amsterdamse straten had zien rijden.
Ook andere Amsterdammers waren de Sv 2 waarschijnlijk nog nooit tegengekomen. Ook een volgende keer zal er nooit meer in hebben gezeten. Want vooraan in een file van dubbelgelede wagens en drie-assers reed de Sv 2. Een in Chicago gebouwde GVB-sneeuwveger, die de overbodige sneeuw voor de bestuurders van lijn 13 probeerde weg te vegen.


SV 2, Slotermeer, beginpunt van lijn 13, 30-12-1962
Foto Tom Mulder

We kenden de Sv 2, en ook de Sv 1, uit de remises. Beide remises hadden er een. Door de typische Amerikaanse bouw van de sneeuwvegers zagen de Sv 2 en de Sv 1 er indrukwekkend uit. Aan het eindpunt van lijn 13 draaide de Sv 2 een sneeuwrondje en verdween al sneeuwvegend weer in de Nederlandse sneeuw. Vanzelfsprekend werd deze sneeuwzondag een dag om nooit meer te vergeten. De Sv 2 stond hoog op de wielen vanwege de borstels. Dus de verschijning van een Amerikaans/Amsterdams bouwwerk uit het begin van de 20e eeuw zullen Karel Hoorn en ik nooit meer vergeten.


Winterse taferelen
foto Tom Mulder

De winter van ’62/’63 werd zo hevig. dat ik een paar weken na de hevige Amsterdamse sneeuwval een dag naar Den Haag ging en tussen Den Haag en Scheveningen en van de zeer comfortabele 800-en gebruik maakte. Enkele van die 800-en hadden draaistellen met maar twee wielen. In tegenstelling tot hun meeste broers en zussen, die vier wielen per draaistel hadden. Maar deze 800-en brachten ons naar het winterse Scheveningse strand en zover we konden kijken zagen we alleen maar……ijs! De hele Noordzee was zover we konden kijken bevroren.

VERVOLG DIASHOW: DE BOLKOPPEN VAN TOM MULDER

5 willekeurige afbeeldingen
Alle foto's gemaakt door Tom Mulder in de jaren '90
Voor het bekijken van deze foto's is een Flash Player vereist

Eventuele fouten voorbehouden (red.)

Lees ook: Werken aan de weg elders op deze site >>

 
<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker