Bijdragen van Tom Mulder
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

Tramcolumn 66

Share |

TRAM EN BUS 1933 (220610)
met "Amsterdam zooals het leeft en werkt - 1933"
door Tom Mulder -
tommulder@amsterdamsetrams.nl

In de jaren 50 werd ik dankzij de goed afgelopen ziekte van mijn vader regelmatig gedropt bij mijn oom en tante in de Tidoresstraat. Mijn moeder ging iedere zondag op ziekenbezoek in Nunspeet en later in Driebergen. Af en toe mocht ik mee en genoot van de treinreisjes met 1100-en met materieel ’57 en de aansluitende bustrips met Crossleys met conducteur.

In de Tidoresstraat kon ik genieten van de trams van lijn 10, die daar de hele dag voorbij reden. Niet alleen buiten genoot ik maar ook binnen! Van het schitterend foto en verhalenboek over Amsterdam met een speciaal hoofdstuk over de Gemeentetram. ‘AMSTERDAM, ZOOALS HET LEEFT EN WERK’ uit 1932 had mijn constante aandacht en iedere keer keek ik mijn ogen uit naar die prachtige foto’s van de tram en de bus. Ik had zoiets nog nooit gezien. Eenvoudig omdat er nog nooit zo’n prachtig boek met Amsterdamse verhalen werd gemaakt. Zo gauw was ik bij mijn familie gearriveerd of ik vroeg om dat boek. Ze hadden geen kind aan me. Als je de tekst leest, merk je, dat er eigenlijk met de Amsterdamse mentaliteit helemaal niets is veranderd. Ondanks dat die Amsterdamse tramverhalen 80 jaar geleden werden geschreven. De blauwe wagens waren toen net nieuw en de grootbordessers vierden hun twintig jarig bestaan. Toen ik het boek zo’n 15 jaar geleden tegenkwam in een antiquariatenwinkeltje wist ik niet wat ik zag en ik kijk er met net zoveel plezier in als in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Dus ik zou zeggen kijk en geniet met me mee. Je verplaatst je dan naar het begin van de jaren ‘30 en je voelt dan de aanwezigheid van het Amsterdamse trammaterieel en het bijbehorende personeel.

HOOFDSTUK "TRAM EN BUS"

"Amsterdam zooals het leeft en werkt" is een rijk geïllustreerd naslagwerk dat in 1933 is uitgegeven door Scheltens en Giltay te Amsterdam. Het is geschreven door J.C.E Sand en P. Bakker en gaat over alle facetten van het Amsterdamse dagelijks leven. Een prachtig tijddocument.


1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.

 
<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker