Bijdragen van Tom Mulder
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

Tramcolumn 11

Share |

De juf (120509)
door Tom Mulder -
tommulder@amsterdamsetrams.nl

Toen ik in de 4e klas van de Willem Barentszschool zat, had ik een opmerkelijke onderwijzeres. Zij was de eigenares geweest van een damesmodezaak op het Westerscheldeplein (tegenwoordig het Europaplein) en was, toen zij bijna 50 was, gaan studeren om onderwijzeres te worden en dat lukte heel erg snel. De kranten stonden er vol van toen ze bij ons in de 3e klas kwam.

In 1956 besloot ik om op een zaterdag haar een bezoek te brengen. Ze woonde op de hoek van de Slotermeerlaan en de Burgemeester de Vlugtlaan. Een prachtig punt om naar de vele wagens van lijn 13 te kijken. Dat genieten van lijn 13 deed ik natuurlijk vanaf het Centraal Station, toen ik merkte, dat veel AEG-ers een 1 voor het nummer hadden gekregen. Het waren nu 1200-en geworden. De ene volle 1200 na de andere vertrok richting Slotermeer. Als enthousiaste passagier was dat natuurlijk geweldig, een halve wereldreis. Iedere halte was een drukke halte. Zoals het Postkantoor, de Westermarkt, de Bilderdijkstraat en de andere haltes in West. Op die route waren we niet de enige. Lijn 17 was er ook nog en af en toe denderde er een NZH-stel voorbij. Zelfs als je een half uur in lijn 13 zat, was je nog lang niet op het eindpunt Slotermeer. Nu in 2009 zit ik me nog af te vragen met hoeveel wagens lijn 13 zal hebben gereden. Het zullen er dik twintig geweest zijn. Op deze zaterdagmorgen werd er door Nederland ook nog ijverig gewerkt. Al waren het natuurlijk maar halve dagen.


Lijn 13 met “blauwe” 399 met bijwagen 743 op de Burgemeester de Vlugtlaan, 2-6-1957
foto: Cor Fijma

 En als de mensen dan niet met lijn 13 naar huis gingen dan gingen ze wel met de fiets. Maar zo langzamerhand kwam Slotermeer in zicht. Als je dan in een bocht achterom keek, zag je, dat het een stuk gezelliger was om met meerdere volle tramstellen richting Slotermeer te rijden. De Burgemeester de Vlugtlaan was een erg lange straat voor Amsterdamse begrippen. Dat had te maken met de vele opgespoten polders. Ter hoogte van de woning van mijn onderwijzeres was het tijd om uit te stappen. De trams van lijn 13 gingen, na een bocht, nog een minuut of vijf door om tenslotte het eindpunt Slotermeer te bereiken.

VERVOLG DIASHOW: DE TWEE-ASSERS VAN TOM MULDER


22 afbeeldingen van de 448 t/m 451
Alle foto's gemaakt door Tom Mulder in de jaren '60
Voor het bekijken van deze foto's is een Flash Player vereist

Natuurlijk vervoerde je met de AEG-ers met bijwagens vele tientallen passagiers. Maar de tramstellen waren op zich maar relatief klein, vandaar ook de vele aantallen trams, die naar Slotermeer gingen. En dat met drie man personeel per tramstel. De onderwijzeres gaf gelijk opdracht om ijsjes te gaan halen. Daardoor kreeg de juf toch wel een speciaal plekje bij mij. Het voorjaar was ook flink gearriveerd. Dus was er een mooiere manier om de zaterdagmiddag door te brengen? Want was er iets beter dan de AEG-ers, de juf en gratis ijsjes!

Eventuele fouten voorbehouden (red.)

 
<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker