Tramvideo's
Geheugen van de Amsterdamse tram

Share |

Index:

 

 

omhoog  Amsterdam in kleuren - 1940

Deze prachtige film willen we u niet onthouden. In "Amsterdam in kleuren" zien we naast Amsterdam ook beelden van het openbaar vervoer in 1940. Camera en regie: Piet Schendstok.

omhoog Lijn 2 op het Koningsplein - 1956


Met dank aan Eric Zwijnenberg

omhoog Lijn 2, december 1954 


Met dank aan Eric Zwijnenberg

omhoog Herinrichting Leidsebosje - 1970 

Stadsvernieuwing. Een verbetering? Zie het Persil huis, koepelkerk, waar nu het lelijke Marriothotel staat. De trams voeren nog reclame van de vroegere tapijtzaak Woltering. Opgenomen door Amsterdam vereeuwiger: Martin Scheffer.

omhoog Drie-assers van Henk Graalman 

omhoog Railplan 68
De film RAILPLAN 68 is een hommage aan de arbeid en de arbeider. In deze mooie en soms ook spannende documentaire volgt regisseur Van Gasteren hoe werklui met hun pakje brood van huis gaan om vervolgens de gehele nacht met ijzer te sjouwen voor het hoofdstedelijk vervoersbedrijf. Gloeiende stukken rails maken duidelijk onder welke gevaarlijke omstandigheden de mannen moeten werken. En altijd in haast, want bij de zevende slag van de ochtendklok ligt een onherroepelijk deadline. Dan begint de eerste tram aan haar eerste rit. Passagiers stappen in, onwetend over wat er die nacht heeft moeten gebeuren om deze tram te laten vertrekken. Bij de uitbreng van dit in 1954 gemaakte filmpje werd de schoonheid niet direct opgepikt. Later verspreidde de Sovjet-Unie duizend kopieŽn in haar lidstaten.

omhoog Drie-assers uit 1971  
Met beelden van achtereenvolgens: Rooseveltlaan, Weteringschans, Leidseplein, Kinkerstraat, Stationsplein,  Churchilllaan, Oosterpark, Amstelstation, Berlagebrug, Europaplein, Rooseveltlaan, Victorieplein.

omhoog  Een ritje met de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (E.M.A.)

omhoog NZH trams in Amsterdam
 (YouTube) 

omhoog  Tram met brievenbus bij het CS - 1922
 (YouTube) Lees ook >>

omhoog    Open dag GVB-werkplaats Diemen
een beeldimpressie van 27 september 2008 van Jos Wiersema

Het Gemeente Vervoer Bedrijf hield zaterdag 27 september 2008 tussen 10.00 uur en 17.00 uur haar jaarlijkse open dag. Op de onderhouds- werkplaats voor tram en metro in Diemen kon een kijkje worden genomen bij de verschillende onderdelen van de werkplaats. Medewerkers van het GVB vertelden over hun werk en lieten alles zien op het gebied van techniek.
Samen met Cor Fijma en Jan Loman heb ik daar de volgende beeldimpressie gemaakt.

omhoog    Trams in nood
een beeldimpressie van 26 maart 2005 van Jos Wiersema en Willem Meijer

Op zaterdag 26 maart 2005 gaven de historische trams van de samenwerkende OV-Musea AOM, MUSA en Trambeheer (waarbij de museumtramlijn EMA achter het Haarlemmermeerstation) op grootse wijze acte presence voor het grote publiek in Amsterdam. Twee uur lang reden de prachtig gerestaureerde trams gratis afscheidsritten langs de bekende AOM-Touristtramroute. Dit bij wijze van protest tegen de voorgenomen sluiting van de remises Tollenstraat en Oranje Vrijstaatkade die bij de OV-musea in gebruik waren.
Deze film gunt u een laatste blik in de remise aan de Tollenstraat/Bellamyplein, het trammaterieel en we rijden mee door Amsterdam.
Tot op heden is nog geen geschikte locatie gevonden en staat nog veel materiaal in de openlucht.

website: www.museumtram.nl

laat een berichtje achter

 

omhoog    Waar de 474 gebleven is

© foto Cor Fijma
Lijn 24 (474+810) als stadionextra opgesteld in de Turnerstraat, 23.9.1962. Het aanmaken van kopkoersborden is nog niet gereed gekomen, gelet op het lege draairaamwerk.

De 474 bevindt zich thans in het East Anglia Transport Museum te Engeland en rijdt daar met een trolleystang ipv de gebruikelijke zwaaibeugel. De lijn waarop gereden wordt is maar 500 meter lang.


- voor afspelen heeft u een FlashPlayer nodig -
Op deze particuliere beelden is naast ander trammaterieel ook de Amsterdamse 474 rijdend te zien.

laat een berichtje achter

omhoog    Fragmenten uit: GVB Amsterdam 100 jaar

De heer Groenendal van Groenendal Video Groep stond mij toe om enkele fragmenten van de DVD. "GVB Amsterdam 100 jaar" op deze website te vertonen. Ik heb gekozen voor enkele beelden die gemaakt zijn met kleurenfilm in de jaren 50 en 60. (5 min.)


- voor afspelen heeft u een FlashPlayer nodig -

GVB Amsterdam 100 jaar

Speelduur: 50 minuten
Verkrijgbaar als: DVD (€19,75)

Het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam bestaat 100 jaar. Alle reden om een aantal indrukwekkende festiviteiten te organiseren met als hoogtepunt de Grote Historische Parade. Onze 4 camera's brengen het allemaal prachtig in beeld, van paardentram tot Combino. Maar wanneer reden al die prachtig gerestaureerde trams in de echte dienst? Diverse filmers laten U in zwart-wit zien hoe dat in de periode van 1939 tot in de jaren vijftig was. U krijgt ze allemaal te zien: Unions, grootbordesstellen, Bergmannwagens, het tweelingstel 161-162 op lijn 18, Utrechtenaren, blauwe wagens, vogelkooitjes, losse AEG-ers op lijn 11, de eerste drieassers op lijn 26 en natuurlijk de nieuwe grijze gelede trams.

te bestellen bij www.groenendalvideogroep.nl

laat een berichtje achter

 

omhoog

 

eXTReMe Tracker