Trams van J.L. Scherpenisse
Geheugen van de Amsterdamse tram

Share |

Trams uit de fotocollectie van Johannes Leendert Scherpenisse

J.L. Scherpenisse was een Amsterdams stadsfotograaf, geboren in Amsterdam op 8 april 1888. Tussen 1905 en 1913 trok J.L. Scherpenisse er vaak op uit om de gebouwen, straatgezichten en belangrijke gebeurtenissen in Amsterdam te fotograferen.

De Julianafeesten, marktventers met hun marktwaar, een mes en scharensliep die werd gebruikt om schaatsen te slijpen en het leven in de havens zijn slechts enkele voorbeelden die J.L. Scherpenisse door middel van zijn ogenbliksfotografie heeft vastgelegd. Het ging hem puur om het stadsbeeld, zoals hij dat tegenkwam. Door deze insteek heeft hij zich niets van toevallige voorbijgangers aangetrokken. Hierdoor heeft hij de stad gefotografeerd op een manier, waarop het dagelijkse leven op een natuurlijke wijze wordt gedocumenteerd. De toeschouwer wordt gegrepen door de manier van fotograferen en lijkt het alsof hij een reis door die tijd maakt.


Johannes Leendert Scherpenisse

Nu, honderd jaar later, staan de foto' s die hij maakte tussen 1905 en 1913 bekend onder de naam FOTOCOLLECTIE J.L. SCHERPENISSE.

Hieronder tonen we een zestal foto's uit deze collectie waarop trams in Amsterdam afgebeeld staan.

© J.L. Scherpenisse
Beeldomschrijving: Nassauplein, paardentram Nr. 10 naar Sloterdijk, Noord Hollandse Tramweg Maatschappij
Gefotografeerd op: 22-09-1905

© J.L. Scherpenisse

© J.L. Scherpenisse
Beeldomschrijving: Sarphatistraat richting de Muiderpoort op nr. 124, richting Alexanderplein, Het gebouw rechts, met schuine kap, hoort bij het Rijksmagazijn voor geneesmiddelen op nr. 112 (het heeft zelf geen nummer), elektrische tram nr. 178, tramlijn 3, bestuurdersdeel zonder glas
Gefotografeerd op: 17-09-1906
© J.L. Scherpenisse

© J.L. Scherpenisse
Beeldomschrijving: Prinsengracht, brug hoek Prinsenstraat en Anjeliersstraat, op nr. 44 Café "het Bruine Paard", eerste proef met een motorautobus, achterzijde deel van een paardentram, voorzijde aangebouwd gemotoriseerd deel, toeschouwers kijken in de motorkap
Gefotografeerd op: 25-03-1908
© J.L. Scherpenisse

© J.L. Scherpenisse
Beeldomschrijving: Stationsplein, Centraal Station, Arch. P.J.H. Cuypers, elektrische trams lijn 2 en 9, bestuurdersdeel zonder glas werkzaamheden aan trambaan, paard en wagen
Gefotografeerd op: 29-07-1908
© J.L. Scherpenisse

© J.L. Scherpenisse
Beeldomschrijving: Prins Hendrikkade, schoenenpoetsers, vrouw met groentenkar, Centraal Station op achtergrond, Arch. P.J.H. Cuypers, tram nr. 16
Gefotografeerd op: 06-08-1908
© J.L. Scherpenisse

© J.L. Scherpenisse
Beeldnummer: 2320
Beeldomschrijving: Sarphatipark, elektrische tram nr. 105 / lijn 4, bestuurdersdeel achter glas, IJveer - Dam - Vijzelstraat, straatdecoraties i.v.m. Koninklijk paar met Juliana 26 mei - 2 juni.
Gefotografeerd op: 26-05-1910

© J.L. Scherpenisse

Deze pagina is tot stand gekomen dankzij de vriendelijke medewerking van de heer Peter Scherpenisse, rechthebbende op het auteursrecht van de fotocollectie van zijn grootvader,  J.L. Scherpenisse. Waarvoor mijn hartelijke dank.

Vanaf 30-10-2008 in uw boekhandel!

De Amsterdamse stadsfotograaf J.L. Scherpenisse heeft zo'n honderd jaar geleden het Amsterdamse stadsleven op geheel eigen wijze vastgelegd. Voor Amsterdam, een eeuw geleden is een topselectie gemaakt uit zijn unieke, veelal nooit eerder gepubliceerde foto's.
Amsterdam, een eeuw geleden is een venster waardoor je een eeuw in de tijd terugkijkt. Het laat je genieten van de stad, haar bewoners en het straatleven: de venters van allerlei pluimage die hun brood proberen te verdienen, een scharensliep, de Albert Cuypmarkt, de Julianafeesten.
Kleinzoon Peter Scherpenisse heeft uit de beelden van J.L. Scherpenisse een selectie gemaakt die u in prachtige zwart-witfoto's mee terug neemt naar het dynamische Amsterdam in de eerste twee decennia van de 20ste eeuw.

Amsterdam een eeuw geleden
Technische gegevens

Auteur : Peter Scherpenisse
Omvang : 144 blz.
Formaat : 250 x 250 mm
Afwerking : Gebonden
ISBN : 978 90 5897 859 2
Prijs : € 24,95
 

Meer over J.L. Scherpenisse kunt u vinden op
www.studiops.nl/beeldbank.html  
of u kunt contact opnemen met:
Grafisch Ontwerp & Reclamebureau Peter Scherpenisse
Amstelkade 28 hs
1078 AE Amsterdam
Tel: 020 6790 759
e-mail: studiops@studiops.nl
website: www.studiops.nl

Jos Wiersema
13 augustus
2008

laat een berichtje achter

omhoog

 

eXTReMe Tracker