Bijdragen van Tom Mulder
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

Tramcolumn 40

Share |

Een tram is als het leven (151209)
door Tom Mulder -
tommulder@amsterdamsetrams.nl

In de jaren ‘60 waren er vele maanden (jaren?) bij, dat ik bijna dagelijks op het CS was te vinden. Vaak was dat na schooltijd, toen ik later werkte aan het eind van een werkdag. Maar ook waren de weekenddagen de moeite waard.

Vooral de winkelzaterdagen waren door de drukte interessant en de zondagen waren weer leuk vanwege het voetballen en de andere trams. Van de bezoeken aan mijn tweede ‘huis’ heb ik nooit spijt gehad. Iedere dag was de moeite waard en uiteraard was ik daar niet alleen. Er waren natuurlijk de vaste tramvrienden en iedere tramfreak had zijn eigen interesse.


Tom Mulder in zijn tweede huis

Bij de een draaide het om het materieel, bij de ander ging het meer over de materieelverdeling over het hele net. Weer een ander had onder andere een brede belangstelling voor bepaalde leden van het rijdend personeel. Er was iemand bij, die in zijn onlangs helaas beëindigde tramleven dagelijks lijstjes maakte van de materieelverdeling van een groot gedeelte van het Amsterdamse tramnet. Zijn werkhouding was vele decennia hetzelfde. Als je niet wist wat hij uitspookte in de stad, gaf hij de indruk, dat hij voor de BVD werkte of spioneerde. Hij stond meestal verlegen op een rustig plekje zijn lijstjes te schrijven. Vooral als hij de enige belangstellende was. En die plekjes bevonden zich over het hele Amsterdamse tramnet. Soms bevond hij zich vanzelfsprekend in de buurt van het CS ;een andere keer kwam je hem tegen achter een boom van het Oosterpark. Als er maar trams in de onmiddellijke nabijheid waren.


Tom Mulder in 2000 voor zijn tweede huis

Maar als zijn maten ook kwamen opdagen, was hij erg vrolijk van aard en hij bezat sowieso een vrolijk gevoel voor humor. Maar onze gewaardeerde vriend was niet enige, die zo opereerde. Een tramhobbyist met een hoog aanzien door zijn werk en de hobby, die al lijstjes maakte in de twintig- en dertigerjaren van de twintigste eeuw, gedroeg zich ook of hij van de maan kwam. Hij werkte meestal van achter een boom. Daarbij maakte hij ook nog de mooiste foto’s in een tijd, dat het bezit van een fototoestel niet algemeen gebruikelijk was.

VERVOLG DIASHOW: DE BOLKOPPEN VAN TOM MULDER

5 willekeurige afbeeldingen
Alle foto's gemaakt door Tom Mulder in de jaren '90
Voor het bekijken van deze foto's is een Flash Player vereist

Deze belangstellende overleed nota bene jaren geleden op een station. Al deze hobbyisten hadden hun interessante verhalen. De een bezat en werkte in een speelgoedwinkel, de ander had een leuke baan op een kantoor waar dagelijks erg veel mensen binnenwandelden. Nummer drie had een functie op het grote kantoor van een overheidsinstelling en haastte zich dagelijks door de stad om maar op tijd op het CS te zijn. En ze deden dat allemaal om de laatste tramnieuwtjes op te vangen. Ikzelf werd actief in 1961. Ik was toen 14. Maar ik zat me dagelijks te verbijten, dat ik niet vijf jaar eerder was begonnen, waardoor ik nog meer ervaringen had kunnen opdoen. Omdat de tram bijna dagelijks anders is door oude wagens, die verdwijnen, nieuwe trams die worden aangeschaft, ervaringen van anderen die je kunt optekenen, lijnen, die verdwijnen of worden ingesteld. De trambelangstelling is als het leven zelf. Iedere dag is totaal anders.

Eventuele fouten voorbehouden (red.)

 
<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker