Bijdragen van Tom Mulder
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

Tramcolumn 39

Share |

Lijncijfers (081109)
door Tom Mulder -
tommulder@amsterdamsetrams.nl

Als je alle feest- en speciale dagen in een jaar optelt, zeker in Amsterdam, dan kom je aan een flink aantal dagen waarop met de tram iets te beleven valt. Dat is niet nu alleen zo maar dat is altijd zo geweest. Het mooie is, dat het GVB dan onmiddellijk met extra service komt. Dat soort speciale dagen zorgden bijvoorbeeld in het begin van de jaren 60 ervoor, dat er plotseling weer trams reden in Borgerstraat.

De speciale dag waar we het nu over hebben is de presentatie van het Bloemencorso. Wij wisten natuurlijk van het bestaan van de Borgerstraat omdat er ook rails lagen en later leerden we ook hoe die rails daar ooit en lang geleden waren gekomen. Maar we verwachtten nooit, dat er stroom stond op de Borgerstraatse bovenleiding, waardoor de drie-assers van lijn 3 plotseling toegang hadden tot deze toen vage en smalle achterbuurtstraat. Het was natuurlijk een sensatie om lijn 3 in Borgerstraat tegen te komen.
Het is om die reden jammer, dat de rails op de Geldersekade zijn verdwenen. Hetzelfde gold voor de Jan Pieter Heijestraat in dezelfde volksbuurt als de Borgerstraat waar zelfs lijn 1 even terecht kon toen er op het traject werkzaamheden werden uitgevoerd. Maar ook op Koninginnedag zag je en zie je overal in de stad de trams van een bepaalde lijn, terwijl je die lijn er nooit eerder hebt gezien. Lijn 2 op het Frederik Hendrikplantsoen? Of lijn 17 op de Overtoom? En in de Bilderdijkstraat? Lijn 25 bij het Tropenmuseum? Lijn 7 op de Ceintuurbaan en lijn 10 in de Ferdinand Bolstraat? Het is natuurlijk grappig om tegenwoordig op Koninginnedag tramlijnen met lijnnummers in de 70 in de feeststad tegen te komen maar het slaat nergens op. De Amsterdammers hebben geen enkele associatie met deze lijnnummers. Ze hebben ze nog nooit gezien en ze zeggen ze ook niets.

VERVOLG DIASHOW: DE BOLKOPPEN VAN TOM MULDER

5 willekeurige afbeeldingen
Alle foto's gemaakt door Tom Mulder in de jaren '90
Voor het bekijken van deze foto's is een Flash Player vereist

Sterker nog ze vergroten alleen de vervoersproblemen, want je zult als Amsterdammer maar op een halte staan te wachten en er komt een lijn 71 aan terwijl je een lijn 1 verwacht. Maar lijn 1 komt helemaal nooit. En op een later tijdstip op dezelfde dag zijn ze die exotische lijnnummers weer verdwenen en komt lijn 1 weer normaal. Als je de volgende dag wakker wordt, ga je een heleboel aan jezelf twijfelen! Maar het was wel een vreedzame droom. Lijnnummers dienen om ze voor de volgende keer, dat je ze nodig hebt te onthouden en te gebruiken. Lijncijfers voor een dag zijn zinloos. Nu we het er toch over hebben, doet me dat denken aan de vertrektijd van mijn volgende lijn 91. Ik zou het toch bijna vergeten!

Eventuele fouten voorbehouden (red.)

 
<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker