Bijdragen van Tom Mulder
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

Tramcolumn 10

Share |

Een tramrit in 1956 (110509)
door Tom Mulder -
tommulder@amsterdamsetrams.nl

In de jaren 50 woonde een oom en tante van mij in de eindpuntlus van lijn 10 in Amsterdam-oost. Daarvoor had ik nog nooit van de Tidorestraat gehoord. Maar toen zij daar kwamen te wonen, ben ik die naam nooit meer vergeten. Ik woonde toen nog in de Spaarndammerbuurt, dus als wij, meestal op zondag, naar de Tidorestraat gingen, maakten wij daar een wereldreis van.

Wij pakten buslijn 12 tot het Nassauplein en stapten daar over op lijn L. Op dat Nassauplein kwamen heel even de herinneringen terug aan tramlijn 18. Wij werden op lijn L nog verwend met een bus van de 158-187-serie met de motor duidelijk aanwezig in de bus naast de chauffeur, met de enorme versnellingspook van de halfautomaat en het gebrul van de motor. Na een paar haltes bereikten we dan de Van Hallstraat. Natuurlijk stond daar een tramstel van lijn 10 geduldig te wachten, omdat het wist, dat we helemaal mee zouden reizen naar de Molukkenstraat. We sprongen in de motorwagen en renden snel naar het voorbalkon. Na een paar minuten meldde zich een vriendelijke bestuurder, het was tenslotte zondag, die informeerde naar onze eindbestemming. Er volgde een uiting van persoonlijke bewondering. Na de fluit van de bijwagen, het belletje van de motorwagen en de trapbel van de bestuurder draaiden we de Van der Hoopstraat in. De reis was begonnen. De bestuurder zette er gelijk de gang in. Er was nog weinig verkeer, hetzelfde gold voor het aantal passagiers. Die eerste haltes waren so-wie-so bedoeld voor het oppakken van passagiers. Pas op het Marnixplein werd het wat drukker. Daar stopte ook lijn 3 en stond je vaak met twee tramstellen, een van lijn 3 en een van lijn 10, op de halte. Verder ging het via de Marnixstraat. Na een paar minuten bereikten we het Leidseplein waar het al een stuk drukker werd met de kruisende tramlijnen 1 en 2.


Lijn 10 op het Frederiksplein op 21 mei 1955
fotograaf onbekend

De rust van het begin van de rit was nu echt weg en onze gezellige tramrit werd nu een serieus gebeuren. We reden over de Weteringschans, het drukke Weteringcircuit en hetzelfde gold voor het Frederiksplein. Voor ons reed een tramstel van lijn 7.Op het Weesperplein stonden twee Utrechtenaren van lijn 5 te wachten, allebei in een andere richting, en onze lijn 10 vervolgde de rit naar het Tropenmuseum, waar voor ons een drie-assig tramstel van lijn 9 stopte., Links ging het naar de Mauritskade en we suisden de helling af van de Zeeburgerdijk maar remden net op tijd om de bocht door te vliegen van de Borneostraat.

VERVOLG DIASHOW: DE TWEE-ASSERS VAN TOM MULDER


18 afbeeldingen van de 442 t/m 447
Alle foto's gemaakt door Tom Mulder in de jaren '60
Voor het bekijken van deze foto's is een Flash Player vereist

Tenslotte kwamen we, na de Borneostraat, terecht in de Molukkenstraat. Onze eindbestemming van deze zondagse tramrit, die ik nooit meer zou vergeten. Voor kleine Amsterdamse jongetjes een hele belevenis, maar voor Amsterdamse trambestuurders een dagelijks wel zeven of acht keer terugkerende happening. Zouden ze er voor betaald krijgen? Het was maar goed, dat mijn oom en tante hadden besloten in de Tidorestraat te gaan wonen. Zo kom je nog eens ergens. En het mooie was, dat je voor het raam de hele dag de tramstellen van lijn 10 voorbij zag rijden. Ik had de mazzel, dat ze op de eerste etage woonden.

Eventuele fouten voorbehouden (red.)

 
<< terug naar index Tramcolumns

volgende column >>

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker