Erik Swierstra  - Trams in Amsterdam West
Geheugen van de Amsterdamse tram

INDEX:
Slotervaart en Osdorp  (21 afb.)
Slotermeer en Geuzenveld  (9 afb.)  
De Baarsjes en Bos en Lommer  (31 afb.)   
Sloterdijk  (14 afb.) 
Sloten  (11 afb.) 

Share |

INLEIDING
Erik Swierstra
contact e-mailadres:
erikswierstra@amsterdamsetrams.nl

Mijn naam is Erik Swierstra. Ik woon in Amsterdam, nabij de Sloterplas in de Westelijke Tuinsteden. Geboortejaar 1956.
De belangstelling voor de tram en voor het fotograferen heb ik gerfd van mijn vader (Tj.E. Swierstra). Mijn ouders zijn in 1956 in Slotervaart gaan wonen en vandaar uit heb ik eerst samen met met mijn vader en later op eigen gelegenheid de Amsterdamse tram en bus en ook andere trambedrijven leren kennen.


Erik Swierstra (5 jaar oud) bij de trambaan in aanleg op de Cornelis Lelylaan bij Meer en Vaart; 30 juni 1962.
Foto: Tj.E. Swierstra.

In de jaren zestig was 'onze tramlijn' de nieuwe sneltramlijn 17 op de hoge dijk over de Cornelis Lelylaan naar Osdorp, waarover de moderne grijze gelede trams reden. Soms zag je wel eens een oudere blauwe tram (een drieassser) of een hele oude blauwe tram (een tweeasser), maar die kwamen zelden op de route door Slotervaart. Wel zag je ze soms als instructiewagen rijden. Dat kon ik goed zien vanuit de lagere school, vlak langs de Lelylaan. In 1968 kregen die instructiewagens opeens een 1 voor het wagennummer (serie 1400). In 1971 werden de trams geel en kwam lijn 1 naar Osdorp.
G
aandeweg groeide mijn belangstelling doordat we vanaf de jaren zestig ook wel eens naar Den Haag en Rotterdam gingen, waar hele andere trams reden. Ook de ontwikkelingen rond de Tramweg-Stichting (stoomtram in Hoorn en Hellevoetsluis en de elektrische museumtrams) heb ik vanaf bijna het begin gevolgd. Ook door het lezen van Op de Rails en Het Openbaar Vervoer kwam ik meer op de hoogte van wat er allemaal te zien was. In 1970 werd ik lid van de NVBS en ging ook wel eens naar lezingen en excursies. In 1972 heb ik het hele Nederlandse Spoorwegnet verkend met de tienertoerkaart. Vanaf 1972 ben ik veel door de stad gaan fietsen en ook zelf gaan fotograferen. In feite doe ik dat tegenwoordig nog. Sinds de jaren tachtig ben ik foto's gaan publiceren en ook artikelen gaan schrijven, met name over de trams en de spoorwegen in en om Amsterdam, ook over museumtrams heb ik veel gepubliceerd. Eerst in de bladen, zoals Op de Rails, de laatste jaren vooral artikeltjes op diverse websites.
 
Ik hoop met enkele artikelen over de Amsterdamse trams ook een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de website www.amsterdamsetrams.nl

Erik Swierstra, februari 2010.

Meer artikelen van Erik Swierstra zijn te vinden op:

Geheugen van West
Een halve eeuw tram in Slotermeer


Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp
De tram naar Sloten

omhoog

laat een berichtje achter

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker