Prentbriefkaarten
Geheugen van de Amsterdamse tram

<< TERUG NAAR INDEX PRENTBRIEFKAARTEN

Share |

PRENTBRIEFKAARTEN VAN LIJN 11
Verzameling Jeroen Epema

Lijn 11 op het Rokin met een ex-paardentram-rijtuig (ca.1910). Een stoomsleper aan de wal; Maison de Bonneterie op de achtergrond en links in de hoek reclame voor (Joris?) Ivens.

Lijn 11 in de Eerste van Swindenstraat, hoek Dapperplein. Op de voorgrond het kringspoor naar de Tweede van Swindenstraat en de Pontanusstraat. De kaart is gestempeld in 1911. De tram heeft nog een open front; op de voorgrond een dame in het lang met strooien hoed,op de fiets. Op de adreszijde:"Ontvang van ons allen vele hartelijke groeten van Uw Liefhebbende Da en Gerhard en een zoen van alle de jongens".

Lijn 11 (mw.175) voor het Paleis voor Volksvlijt met reclame voor Lipton Thee. Kaart gestempeld in 1909. De andere Union (links) rijdt op lijn 5 (mw.205).De handkar op de voorgrond heeft een emaille naambord op de zijkant. De strohoed was duidelijk in de mode.

Een prachtige luchtopname van het Paleis voor Volksvlijt+Galerij in 1925.Trams draaien hun rondjes op het voorplein. Wat stond het glazen Paleis mooi op die plek!

Deze foto toont het trieste einde van het Paleis voor Volksvlijt tijdens de brand van 18 op19 april 1929.
Op het Westeinde staat een nieuwsgierige menigte. Op de achtergrond het Amstelhotel, Roeivereniging "De Hoop"en het Weesperpoortstation.(en de gashouder in Oost).

Lijn 11 (mw.82) in de Reguliersbreestraat. De kaart is ouder dan de poststempel,die dateert van 1926. Rechts op het witte bord staat "Les Galeries de Blanc" "Totale uitverkoop wegens verbouwing en uitbreiding". Op precies deze plek was later de "Galeries Modernes" en vandaag o.a. de HEMA.

Een mooie opname van het Rembrandtplein.Lijn 11 (Union 70) richting Utrechtsestraat. Het zijkoersbord geeft aan: Stations Muider-/Weesperpoort (onder elkaar)-Dam-Centraal Station, geflankeerd door twee grote lijnnummers 11. Open bijwagen (reclame voor Sunlight) 596 is aardig bezet i.t.t.de motorwagen. De open balcons hebben slechts een ketting ter bescherming...
Op de achtergrond het beeld van Rembrandt (waar anno 2013 de Nachtwacht is afgebeeld).

Lijn 11 op de Dam, richting CS (1927). Het lijnnummer van de tram in tegengestelde richting zit achter de lantaarnpaal. Het is een feestdag, gezien de vlaggen op de Bijenkorf en de Beurs.

Lijn 11 op de Dam, jaren 30. De Duitse tekst achterop luidt: "Liebe Eltern, Ist das leben in Amsterdam! Es ist eine herrliche Stadt. Gesternabend waren wir im Theater. Morgen geht es in Den Haag".

Verbouwde motorwagen (ex-Utrecht) als lijn 11 op de brug tussen Plantage Middenlaan en Alexanderplein 30-7-1950. Foto J.Voerman.

Lijn 11 voor het Indisch Museum, jaren 50.

Het zelfde punt, maar nu naar de Muiderpoort toe gezien. Drieasser op lijn 11( 491 of 492?), jaren 50.

Lijn 11, op weg naar CS, voor de Schreierstoren, jaren 50.

Jeroen Epema - 18 april 2010

<< TERUG NAAR INDEX PRENTBRIEFKAARTEN

laat een berichtje achter

omhoog

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker